SAMSUN SALIPAZARI İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

UZMAN ÖĞRETMENLİK VE BAŞÖĞRETMENLİK EĞİTİM PROGRAMI İLE ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI YAZILI SINAV DUYURUSU

Başvuru takviminde İlçemizden 157 öğretmenimiz eğitim programına başvuru yapmıştır. Hayırlı olsun.
UZMAN ÖĞRETMENLİK VE BAŞÖĞRETMENLİK EĞİTİM PROGRAMI İLE ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI YAZILI SINAV DUYURUSU

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programı ile Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınav Duyurusu için tıklayınız.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile belirlenen esaslar çerçevesinde uygulama çerçevesini belirlemek üzere hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Yönetmelikle başta adaylık süreci olmak üzere dört aşamalı bir kariyer sisteminin uygulanmasına yönelik yol haritası oluşturulmuş olup; uygulama takvimi, eğitim konuları ve içerikleri, mesleki gelişim alanları ve bu alanlara göre mesleki çalışmalar konularındaki hazırlıklar tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Görüleceği üzere gerek Öğretmenlik Meslek Kanunu gerekse Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği ile öğretmenlik mesleği, bilimsel gelişmeler ve uygulama deneyimi temelinde iki bileşenli gelişimsel bir model üzerine yapı edilmektedir. Buna göre öğretmenlere, tüm kariyer basamaklarında bir yandan bilimsel gelişmeleri izlemeleri diğer yandan da uygulama deneyimlerini geliştirebilmeleri için gerekli mevzuat ve uygulama çerçevesi sağlanmış olmaktadır.

Bu çerçevede;

-          Adaylık süreci eğitim ve uygulama görevlerinden oluşmakta; öğretmenlik mesleğine giriş süreci, görev alanını çevreleyen alanlarda gözlem ve uygulama deneyimi ile desteklenmektedir. Halen adaylığı devam eden öğretmenler önceki uygulamada yer alan Adaylık Kaldırma Sınavı ile Performans Değerlendirme sürecinden muaf olmakta; yeni Yönetmelikle gelen hususlar halen görev yapan aday öğretmenleri kapsamamaktadır.

-          Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için; eğitim, sınav ve mesleki gelişim çalışmaları öngörülmektedir. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için yapılacak sınavların kapsamı ve içeriği tamamen Bakanlıkça uygulamaya konulacak eğitimlerden oluşmaktadır. Halen uzman ve başöğretmen unvanına sahip olanlar bu unvanlarını koruyacak; Yönetmelikle sağlanan unvanlara sahip olanlar gibi mali haklardan yararlanabileceklerdir.

-          Lisansüstü eğitim mezunu olan öğretmenler uzman öğretmenlik için öngörülen sınavdan; doktora derecesi bulunan uzman öğretmenler ise başöğretmenlik için öngörülen sınavdan muaf olmaktadır.

-          Öğretmenler için öngörülen uzman ve başöğretmenlik unvanlarını, hem Bakanlığımız dışındaki diğer kamu kurumlarında hem de özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler kullanabileceklerdir.

       Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlık ile Yıldız Teknik Üniversitesi arasında Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği doğrultusunda hazırlanan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Mesleki Gelişim Çalışmaları ve Eğitim Programına İlişkin Yönerge'nin Bakanlığın internet sitesinde yayımlandığını duyurdu. Buna göre Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı 81 ilde 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak. Sınav sonuçları 12 Aralık 2022 tarihinde duyurulacak.

Eğitim programının başvuruları 01-10 Haziran 2022 tarihleri arasında alınacak olup uzman öğretmenlik eğitimleri 18 Temmuz-05 Eylül 2022, başöğretmenlik eğitimleri ise 18 Temmuz-19 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 

19 Kasım 2022'de yapılacak yazılı sınav başvuruları 26 Eylül-03 Ekim 2022 tarihleri arasında alınacak ve sınav sonuçları 12 Aralık 2022 tarihinde duyurulacak. 

 

Sertifika almaya hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları, 4 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek ve uzman ya da başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023 tarihinde söz konusu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlanabilecek.

Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan eğitim kurulu kararıyla belirlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'na yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla adaylık dâhil öğretmenlikte on yıl hizmeti bulunan öğretmenlerin, Başöğretmenlik Eğitim Programı'na ise yazılı sınava başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan uzman öğretmenlerin başvuruda bulunabilecekleri öngörüldü.

Uzman ve başöğretmen unvanları için başvuruda bulunacak öğretmenlerde/uzman öğretmenlerde aranan şartlardan biri olan mesleki gelişim çalışmaları, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan tüm branş/alan öğretmenlerinin her bir alandaki görevlerden en az birini yapabilecekleri şekilde "Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Yönetime Katılım ve Araştırma ile Geliştirme Çalışmaları" olmak üzere üç çalışma alanı olarak belirlendi.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî eğitim kurumları ve özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmen/uzman öğretmenlerden uzman öğretmen/başöğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların üç çalışma alanı olarak belirlenen mesleki gelişim çalışmalarını tamamlayabilmeleri için çalışma alanlarının en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekiyor.

Sınav Takvimine ulaşmak için tıklayınız. 

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Mesleki Gelişim Çalışmaları Ve Eğitim Programına İlişkin Yönergeye ulaşmak için tıklayınız. 
Yönerge Ek-1'e ulaşmak için tıklayınız. 
Yönerge Ek-2'ye ulaşmak için tıklayınız. 
Yönerge Ek-3'e ulaşmak için tıklayınız.

20-06-2022

Bereket Mah. Çarşamba Cad. Hükümet Konağı Kat 4 Salıpazarı/Samsun - 03628212110

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.